The “Light is History” project in November 2012  involved a participatory Museum installation that served as a research object in a public square in the Nordic city of Helsinki. It investigated community participation, energy use, and new media approaches in the public display of energy artifacts from contemporary Nordic material culture. Participating families were requested to inform of their energy consumption and publish their daily energy use for one week onto the project web portal. This data was used to determine the brightness of the individual therapy lamps and to light the artifact displays of the installation for over one week. This research exercise demonstrated that community members were willing to anonymously display information of their personal artifacts and its use in the public place and share their energy use information for the common wellbeing. New media technologies and participatory action was able to bridge the private to the public spaces, the individual to the collective, and exhibit the community’s material culture and energy patterns. The project also established that a shared and collaborative installation space that mimics a museum can be created outside the museum walls that is open-sourced, sustainable, and participatory. The project received funding from Aalto Media Factory at Aalto University and was co-organized in the context of Pixelache / Pixelversity’s Talking (Trash) Lab Lecture Series.

The installation was on view at Hakaniementori from 25.1 to 1.12, from 17 to 19 daily.

See the process: http://designresearch.aalto.fi/projects/lih/

See the Artifacts: lightishistory.tumblr.com/

See Trashlab:  http://www.pixelache.ac/pixelversity/trashlab/

(Briefly in Finnish)

Kuusitoista Kalliolaista perhettä on julkistanut päivittäisen energiakulutuksensa nettiportaalissa Light is History-installaatiota varten. Päivittäisen energiankulutuksen erot määrittävät installaatiossa olevien valojen kirkkautta. Kirkkaat valot toimivat kuten kirkasvalolamput, joten ne piristävät ohikulkijoita pimeänä vuodenaikana. Valot on tehty kierrätetyistä, uusiin vaihdetuista sähkömittareista. Osana installaatiota toimii kuvasarja, joka kuvaa teoksen osallistujien päivittäin käyttämiään sähkölaitteita. Yhteisöllinen energiateos Hakaniementorilla visualisoi energian kulutusta avoimessa tilassa. Se elää kaupunkilaisten arjen mukana, jonka olennainen osa energian käyttö on.

Projektia on tukenut Aalto Media Factory ja Aalto Yliopisto. Installaatio on nähtävillä 1.12. asti 17-19 välillä päivittäin.
Lue lisää: http://designresearch.aalto.fi/projects/lih/ ; lightishistory.tumblr.com/